Vierailu Valion pääkonttorilla Pitäjänmäellä
24.10.2024

Torstaina 24.10 pääsimme nauttimaan Valion vieraanvaraisuudesta yrityksen pääkonttorissa Pitäjänmäellä. Saimme todella lämpimän vastaanoton ja tuoreen näkökulman yritykseen, joka toki on meille kaikille tuttu vuosikymmenten ajalta. Paikalla oli 30 johtajasenioreiden jäsentä.
Myyntijohtaja Jukka Leskinen kertoi business-katsauksessaan Valion ajankohtaiset kuulumiset. Noin 2,2 miljardin liikevaihdollaan Valio on kokonsa puolesta noin sijalla 30 Suomen suurimpien yritysten listalla, mutta omalla sarallaan eli maidon tuotannossa sen markkinaosuus on noin 80 %. Maito- ja meijeritoiminta on volyymiltään hienoisesti supistuva ala, josta vuosittain katoaa noin 10 % maitoliloista lukumääräisesti, mutta jäljelle jäävät pyrkivät kasvattamaan tilakokoa ja tuotantoa. Valio satsaa vahvemmin uusiin liiketoiminta-alueisiin, kuten ruoan tukkukauppaan ja jalostusarvon nostamiseen.
Osuustoiminnallisena yrityksenä Valio vaalii vahvasti vastuullisuutta ja pitkänä traditiona on yrityksen vankka tutkimus- ja tuotekehitystoiminta.
Innovatiivisten tuotteiden esittelyä ja maistelua meille esitteli Terhi Sinkko-Hynninen.
Tutkimusjohtaja Harri Kallioinen puolestaan esitteli valtiakunnallista Veturi 2 hankketta, jossa kehitetään tulevaisuuden ruokajärjestelmää ja edistetään ruokaviennin kilpailukykyä. Valion omassa toiminnassa tässä hankkeessa käytetään nimeä Food 2.0, jossa yhdistetään eläinperäinen ruokatuotanto kasvispohjaiseen ja sivuvirtojen hyödyntämiseen. Yhtenä tällaisena on lannan muuttaminen biokaasuksi ja lannoitteeksi.
Kuluttajatutkimuksesta vastaava johtaja Sara Helminen esitteli meille senioreiden ruokatrendejä.